31 Disember 2010

1st Birthday for Nylea,,,,,

Kejap jer......

22 Disember 2010, genaplah umur Nylea 1 tahun. Blog ni diwujudkan antara lain untuk ceghitakan perkembangan Nylea. Pejam celik dah setahun baby girl baba ni.

Baba love You, Baby Nia Cute Girl........

Dora plak outstation ke Borneo. Malam 22/12 tu baru Dora sampai balik. Mau tak mau terpaksa ler aku arrangekan something sempena ulang tahun pertama yang julung2 kali untuk Nylea. Takder spesel sangat pun, bebiasa jer..... beli kek. Tapi selalu beli kek, mesti makan 2-3 potong jer, lebih masuk peti ais. Jadi aku ajak ler sekali semua anak2 Abg Zumi datang celebrate birthday Nia.

Memula tu gi antar Wina ngaji. Pastu pick up anak2 Abg Zumi, pastu gi amik Wina dari ngaji, pastu pegi kedai beli kek & air. Pastu balik umah baru bole celebrate birthday...... Memula tu Nia nangis gak, tak biasa orang ramai mcam tu kot.

Sepantas kilat tangan Nia capai kek.....


Dah jadi kek perasa rasmi family ni plak.....


Nabil pun tak lepas peluang dengan menongkat kain pelekat mengesot datang utk bergambar.... ahaksss....

Bebudak tu lepak lama gak psal main Wii & X-box.... aku sampai terlelap2 nak tunggu diorang nak balik. Last2 aku yang ajak diorang balik... ye lerrr..... aku nak kena antar... kang lagi lewat mau terlelap terusss.......

Oh Yaaaa.... Happy Birthday Nylea.... moga jadi anak yang soleh & baik..... Juga jadi adik yang baik utk Kak Wina & Abg Nabil.........We Love You... Always.......

Nabil Dah Dewasa (?)

Dedulu seingat aku, budak kalu sunat umur dalam darjah 5 ke darjah 6. Sekang dunia dah berubah. Baby baru kuar sehari pun ada yang dah disunatkan. Kesian kat baby tu, tak sempat nak merasa anu berkulup.... huhuhuh.

Nabil dah lama nak sunat. Psal apa? Psal kengkawan dia dalam kelas bole kata semua dah sunat. Sorang dua jer yang belum. Termasuklah dia. Tu yang semangat lain macam. Sikit pun tak takut. Bila aku cerita aku nyer pengalaman duduk atas batang pisang dipotong tok mudim tanpa bius sebulan baru sembuh, baru dia ternganga kejap telan air liur. Baru tau takut... ahaksss..... Tapi tak lama pastu dia nak sunat gak, mungkin dia tau lambat laun dia kena hadapi juga.

Dengar banyak dari pengalaman kengkawan & adik beradik lain yang anak2 diorang dah sunat dizaman moden ni (chehh... macam ler aku dulu sunat zaman tok kadok?), macam senang, mudah, tak sakit & cepat sembuh. Ada yang kata lepas sunat terus bole pkai seluar.... Uikksss.... ajaib betul. Katanya pkai teknik "Clamp". Pastu ada plak aku terdengar kata teknik "Clamp" ni tak bagus.....tak ikut syariah laa... tak power bila besar esok laa.... memacam..... ahaksss..... Pastu kalu sunat pkai tok mudim kononnya power....... errr..... aku sunat tok mudim.... tak rasa power pun.... bebiasa jerr...... ahaksss...... professor mana ler wat kajian psal sunat pkai Clamp & tok mudim nih... memandai jer diorang nih.

Dengar ceghita member aku sorang tu plak, anak dia baru jer sunat. Seminggu pastu da bole pkai seluar. Sunat pkai teknik laser......ikut ceghita teknik ni darah tak banyak keluar, psal laser tu dah bakar salur darah tu masa dipotong. Aku dok imagine doktor tu kena pkai google/spek itam nak sunat budak... ye ler takut silau kena pancaran laser.... ahaksss......

uiksss.... dah jauh melalut nih.

Masa reunion ngan bebudak MRSM Taiping '88-'90 tu jumpa salah sorang member tu, Arman. Sekang dah Dr. Arman. Ikut ceghita, dia tengah final utk specialist plastic & reconstructive surgeon kat HKL. Aku pun ceghita ler yang anak aku nak sangat sunat, tapi aku asyik tertangguh2. Dia pun terus......" Ari isnin call aku, buat appointment. Aku bole sunatkan." uiksss..... senang nyer......

Ari isnin tu aku call, Dr Arman ckap ari khamis dia ada slot. Tapi masalahnya aku ada meeting khamis tu. Bincang2, sms2, pikir2.... last2 Dr Arman suruh datang keesokkannya, Selasa. uiksss...... short notice giler..... Dah ler Dora takder, outstation. Ahhhhh..... sunatkan jer ler Nabil ni, tak yah dah pikir lagi pas ni.

Pagi Selasa tu, 21 Disember 2010, aku antar ler Nabil sunat kat HKL ngan Dr Arman. Memang keputusan yang adhoc dan mengejutkan. tak buat apa2 preparation pun. Doa selamat pun tak sempat nak buat. Memang spontan. Sian plak kat Nabil. Nabil tak bagi aku dok dalam bilik operation tu. Mungkin dia tamau aku tengok dia sakit kot. Aku pun tunggu ler luar. Dari luar tu dengar ler dia menjerit2..... uiksss.... katanya sekang ni dah tak sakit, tapi naper ler plak dier jerit2. Risau gak aku memula tu. Lama gak tunggu kat luar tu..... ker aku jer yang rasa lama?

Lepas operation ngan Dr Arman & pembantu2nya. Tima kasih banyak......

Ikut ceghita Dr Arman, anu anak aku buta, tak leceh. Tu yang memula tu diorang kena lecehkan dulu. Jadi sakit ler skit. Ye tak yer.... aku pun terlupa nak "ajar" Nabil psal leceh tu. Ni ler akibatnya tak plan bebetul.... ahaksss.......Psal tu jugak, kepala anu tu sensitip. tak leh sentuh kain. Dr Arman kata, dia guna teknik electric cutter pastu dijahit rapat. Aku percaya jer kat dia, ye ler, tak lama lagi nak jadi specialist plastic surgeon tuu...... Ikut ceghita lagi, yang orang dok ckap psal teknik laser tu, semenar nyer nama saintific dia electric cutter. Oooo..... .gitu ker?

Sampai kat umah, lpas tetengok keadaan sekeliling, tak ader cara lain dah, aku ikatkan ajer kat railing langsir..... ahaksss...... pastu aku tinggalkan dia ngan mawar, balik ke opis keje.... huhuhu, takleh ngular lelama sangat .......


Sepanjang tunggu Nabil nak sembuh bebetul, aku tak bagi dia bergerak banyak sangat. Jadi dia lepak sofa kat ruang tamu jer. Malam pertama tu siap sediakan baldi utk dia buang air. Makan pun bersuap... fuuhhh...... ahaksss.......

7 hari lepas sunat tu, nabil dah pkai seluar. Walhal belum 100% cured lagi. Kepala dia masih keluar kuping2... dalam proses utk kepala tu mengeras & mengesat ler tu. Tapi aku rasa dan harap segala nya akan OK....... Selamat datang ke alam dewasa Nabil!!

30 Disember 2010

Salam Lama Tak Blog & Reunion MRSM Taiping '88-'90

Salam....

lama gak aku tak update blog nih... entah camna, aku terpaksa tumpukan perhatian kat nismoclub forum sejak kebelakangan ni..... tu yang tak sempat berblog......

camna pun aku akan cuba catch up balik peristiwa2 yang telah berlaku sepanjang aku tak berblog nih... semenar nyer banyak gak peristiwa besar.....

Wokeh.... 18 Disember 2010 lepas.... aku join re-union MRSM Taiping Batch '88-'90 kat Royale Chulan Hotel (gempak tu hotel 5 star.... gayat gak aku...). Yang lagi best... FREE ajer... ada orang sponser... huhuhu..... Memang seronok dapat jumpa balik kengkawan yang dah lama tak jumpa. boleh kata majoriti tak jumpa lebih kurang 20 tahun. Kalu anak dara dah bole beranak dah.

Ramai yang dah berubah, ye ler, 20 tahun tu bukan kejap. Yang keding dulu sekang dah tebal. Yang rambut lebat beremos sudu, sekang dah nipis (aku taaakkk.....!). Yang muka baby face, sekang dah berjambang muka father face. Berborak2.... imbau kenangan lama... amik gambar..... tanya perkembangan terkini.... Makan apa pun dah tak irau sangat psal lagi seghonok layan borak.

Dah abis reunion, sambung plak lepak kat mamak..... aku mintak diri pun dah pkul 3 pagi..... diorang still lagi lepak..... giler laaa.....

Gambar Akak2 yang hadir...... Ada gak yang bujang lagi.......


Gambar Abang2 Macho yang hadir...... Semua bujang!! ahaksss.......

12 Disember 2010

Happy Birthday 7th Anniversary _ Wina

8 Disember 2010 yang lepas adalah birthday Wina yang ke 7. Baru masuk 7 tahun dah nak masuk darjah 2. Tu lah bila lahir hujung2 tahun ni. Nia esok lagi muda masuk Darjah 1.

Entah camna hari tu, nak balik kerja jalan jem yang amat. Malas plak nak balik redah jem tu. Walhal birthday Wina. Kek pun tak beli lagi. Sementara nak tunggu jem tu reda, ajak Dora ke SOGO. Bole belikan terus hadiah birthday untuk Wina. Dah set dah nak beli beg sekolah Barbie bertroli utk hadiah birthday Wina nih. Selain beli beg tu, Dora baik hati belanja aku beli beg untuk aku gak...... Baik nyer bini aku nih..... i lap u lahhh.... ahaksss.....

Takara Tomy _ Nissan Skyline Crossover

Dapat ni kat Penang aritu.....

09 Disember 2010

Makan, Makan & Melantak di Penang

Ada kaitan dengan entry ni.

Dalam pkul 11 pagi lepas aku round2 kat 1st Avenue & Prangin Mall, Mizar, Member Nismoclub Penang Datang amik aku. Bawak Nissan Presage IMPUL tu, dapat gak merasa naik Presage Mizar. Dia ajak aku lunch something yang simple tapi best. Apa yerk?

Mizar bawak aku seberang jambatan ke Seberang Perai, kawasan kekilang banyak. Cecelah tu ada plak kedai kayu yang nampak selekeh, tak presentable. Tapi ikut kata Mizar, tempat ni hotspot & pack kalu datang lambat skit. Makanan nyer simple ajer, nasi berlaukkan ikan bawal goreng. Yer... itu jerrr...... mmg simple tapi jangan tak percaya aku tambah 1 lagi pinggan nasi. Jarang aku makan bertambah *betuuullll..... Ada ler lauk2 sampingan lain, tapi pilihan yg terhad. Aku amik bergedil seketoi. Nasi plak letak kuah kari & sambal belacan. Pastu ulamkan timun fresh. Apa yang best nyer....?? haaa..... ikan bawal tu, fresh & hanya akan digoreng kalau kita order. Pepanas berasap ikan tu akan dihidangkan. Itu sebenarnya rahsia yang tak berapa nak rahsianya......

07 Disember 2010

KLIMS'10


Aku pergi KLIMS 4 Nov 2010 yang lalu. Teman anak buah. Hajatnya nak repeat lagi sekali lain kali.... ye ler.... KLIMS kan? Mesti best & tak puas datang sekali. Sampai PWTC dalam pkul 5.30pm gitu. Cari parking kat bawah tu agak mencabar gak. Lebih kurang 5.45pm kitorang masuk pameran tu. Tiket weekend RM20 sorang. Mahal gak. Kalu weekday RM15... student pakai uniform atau ada student card RM5... haaaa.... ni baru murah....!! Kang ada plak orang tua bangka pakai uniform skolah tuk dapat tiket RM5 tu..... ahaksss......

05 Disember 2010

Sentra N16: Hayookkk..... Apa Suda Jadi...??

Ada kaitan ngan entry ni.

On da way nak pegi LCCT melalui hiway, kereta tak banyak..... Bosan dan ngantuk memandu ikut kelajuan kebangsaan *tipuuu...... huhuhuh, tergerak plak nak rakam cara hilangkan bosan tu.... buat seketika jer tau ......

video

04 Disember 2010

Argghhhh.... Aku Dah Ketagihan...... Tolongggg......

Sebelum ni aku pernah janji dalam hati dan dah bagitau Dora, aku nak slowdown layan HotWheels. Bukan apa, aku rasa macam malas ler nak terhegeh2 singgah kedai sini, kedai situ... terbelek2 card HW kat rack tu pastu selalu terjatuh2 card2 tu...... Dah ler abis duit aku wat beli mainan yang guna hanya untuk memenuhkan almari tu ajer. Pasal tu aku setkan nak layan HotWheels kalau ada kaitan ngan Nissan ajerr ..... errr...... atau ngan keta2 super car yang famous...... errrr........ atau ngan keta2 bertemakan perlumbaan..... errrr atau treasure hunt....... errr.... banyak nyer 'atau'........ ahaksss....... tak kira ler, papapun mmg nak slowdown....... Mmg ada kesan ler skit memula tu.......

TAPI bebaru ni kecoh kat semua blog collectors HW psal promo kat 7E. Ish..... dah berlangsung baru nak bgtau dalam blog.... Sebab aku tak tau, jadi aku telepas ler hari2 permulaan yang kebanyakkan collectors ni berjaya dapat TH.... Sampai ada yang bukan dapat 1 atau 2 malahan 5 ke 6 bijik sorang dapat TH...... bergumbira abiss .....

Pada 1 Dis 2010, atas semangat HW ni, aku pun nak gi ler jenguk 7E dedekat opis aku, best sangat ker promo kali ni? Niat nya kalu nak angkat pun, ala kadar jer sebagai buah tangan..... Namun ni plak jadinya........

Penang's Haul incl. TL Nissan FairladyZ S130

26 November 2010 yang lalu aku ke Penang atas urusan kerja. Keluar umah 5 pagi nak kejar flight pkul 7pagi kat LCCT Sepang. >>> fwd>>fwd>>> *cepatkan skit, psal ceghita bosan..... [stop]

Meeting kat KOMTAR start 9 pagi.... last2 10pagi meeting dah settle.... What der.......??? Efisen sungguh...... Tapiii....berbaloikah aku ke Penang semata2 untuk meeting 1 jam ajer? Nak lagi best, flight balik aku pkul 10mlm...... Muntah ler aku dok Penang nak tunggu flight balik .......

Takpa... banyak mender semanarnyer bole buat kat Penang. Kengkawan pun ramai. Tapi agenda solo bole gi tetengok mainan apa2 yang menarik...... 1st sekali aku ke 1st Avenue, shopping complex baru bukak sebelah Prangin Mall. Ada Parkson situ. Pastu singgah Parkson Prangin Mall plak. >>> fwd>>fwd>>> *ceghita bosan..... & takda kena mengena [stop] Last sekali aku singgah JJ Queens Bay Mall......

Nilah hasil2 tangkapan kat Penang aritu.... tak best mana pun...... bebiasa jerrr.......

Cubaan utk jadi scupper drain nampaknya disitu .... huhuhu

03 Disember 2010

Mock Up Corak Ukiran, Tapi Metal Casting Sebenarnya

Sambungan dari sini.

Waaa...... ramai gak yang minat bab2 ukiran kayu ni. Terus naik top 5 posting dalam blog ni. Best sangat ker? ke ramai yang tersesat masuk jer...?? huhuhu.......

Ni haaa...... kontraktor tu ada hantar mock up design ukiran tu. Ghupanya diorang akan buat guna besi. Tak tau plak aku... ingatkan potong atas MDF board ajer.....huhuhu.....


Mock up

02 Disember 2010

Korban di Rumah Kak Nora_17 November 2010_Part 2

Sambungan dari sini.

Kebetulan masa raya korban tu hari jadi Akif, anak Kak Nonie.....dan nak mengkebetulankan lagi, Kak Nor ada beli kek kononnya untuk jadi buah tangan. Apa lagi kek tu jadi kek raya merangkap kek berdey.... kira 2 in 1 ler nih......

Best gak kek nih..... Oreo Cheese Cake ker kalu tak silap aku nama dlm mykad dier.....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...