Apa khabar puan-puan....Selamat datang ke rancangaaaaan Mari Memasak Cincai Buncai khas bersama Chef Tai.... ya puan2.....Walaupun nama Chef Tai, tapi saya orang Mesia.... bukan orang Thai... Khap Kum Khap!! Put Thai Medaii....... huhuhuhuh
Kengkadang kalu beboring makan nasi lauk (selalunya bila lauk recycle... huhuhu), aku gorengkan ajer nasi sendiri. Goreng bebodo ikut mood & bahan yang tersedia ada kat dapur tu. Kengkadang ada ikan bilis, taruk ikan bilis..... kalu ada ikan masin, taruk ikan masin..... dan pelbagai lagi lerr... Jadi setiap kali aku goreng, akan terhasil nasi goreng yang berbeza dari segi ghupa, rasa, tema, warna, kepedasan dan sebagainya yer puan2.... e eh..... tak balik lagi chef tai nih!!
Kengkadang kalu beboring makan nasi lauk (selalunya bila lauk recycle... huhuhu), aku gorengkan ajer nasi sendiri. Goreng bebodo ikut mood & bahan yang tersedia ada kat dapur tu. Kengkadang ada ikan bilis, taruk ikan bilis..... kalu ada ikan masin, taruk ikan masin..... dan pelbagai lagi lerr... Jadi setiap kali aku goreng, akan terhasil nasi goreng yang berbeza dari segi ghupa, rasa, tema, warna, kepedasan dan sebagainya yer puan2.... e eh..... tak balik lagi chef tai nih!!
Tapi camna pun hasilnya nasi goreng tu, tak pernah ada lagi yang komplen!!!.... caya tak? ye lerr.... yang makan nyer pun aku sorang jerrr...... ahaksss......
Chef Tai: ya puan2, setelah dengar mamat poyo tu mencarut, ni bagi chef tai ajar camna nak goreng nasik. Kalu mencarut pun buat abiss air liur jer, tempias sana sini... baik goreng nasi, lapar boleh mencekik!!
Bebahannya ya pepuan.......
Bebahannya ya pepuan.......
Cili padi segenggam bara api dipotong kekecik..... tujuan dier nak bagi pedas ler pepuan... kalu makan nasi goreng tak pedas, macam tak komplit ler..... makan kena ada air hidung meleleh, baru ada feel...... kalu memang suka pedas, pepuan bole tambah cili padi tu kepada segenggam bara api, biar sampai ke pangkal lengan yerk pepuan.......
Sesayuran nyer plak, kali ni chef tai pkai lobak merah yang warna oren dan kacang boncis.... sebut bebetul... boncissss, bukan boncit!! Boncit tu perut lepas kenyang makan nasi goreng nanti........ Dedua sayuran ni dipotong2 tanpa belas kasehan...... kalu kasehan, tak boleh nak makan plak yer pepuan.....
Yang dalam lesung batu (tradisional nyerr..... orang sekang pkai blender..... e eh..... kuno gak pkai blender, sekang ni orang pkai kiub jerrr......) ikan bilis. Walaupun chef tai banyak bela anak2 ikan, tapi chef tai pkai ikan bilis ori yerk.......ikan bilis chef tai selalunya ditumbuk dulu ngan lesung, bagi senang nak kunyah & telan bagi orang2 tua yang takder gigi. Selain tu, rasa ikan bilis tu lagi senang terserap kat nasi goreng & mengenakkan lagi masakan yerr pepuan........Tak tipu, yang ni chef wan yang ajar....... tak caya sudah!! tak yah tanya sesapa......
Sila abaikan bekas sudu garpu, bekas air & thermos dalam gambar kat atas tu..... hiasan jer tuh... nak cover bangkai2 lipas & cicak yang bersepah kat dapur tuh.... huhuhuhuhuhuh............ acah jer tauu.....
Selain tu ada gak bebahan yang tak sempat nak make up utk fotoshoot macam telur, minyak masak, garam....e rrrr..... apa lagik yerrr..... .seingat chef tai itu jer lerrr.......
Tiada ulasan:
Catat Ulasan